Public Hye: Stema Bucureștiului și primăria
O vedem pe băncile din parcuri, pe coșurile de gunoi, pe capacele de canal, peste tot pe unde primăria își marchează teritoriul. Stema Bucureștiului e folosită haotic pe post de logo al primăriilor bucureștene în combinație cu diverse fonturi. Puzderia de detalii acumulate de-a lungul vremii o fac oricum ilizibilă.
De la Buna Vestire din 1822, primul simbol oficial al orașului, aceasta ia diferite forme: doamnă cu cornul abundenței la sân, acvilă, ciobănaș, sfinți călare sau pe jos, și se stabilizează la acvilă cu sfânt pe piept, în perioada interbelică.
Actuala stemă este o vectorizare grosolană și pestriță a celei interbelice.
Cine trebuie să fie pe scutul mic? Sfântul Dimitrie cel Vechi—Izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dimitrie cel Nou? Sfântul Dimitrie cel Vechi e reprezentat de multe ori călare, de unde și confuzia cu Sfântul Gheorghe.
Ne-am gândit mai întâi să simplificăm întreaga stemă. Oare să ocolim problema reprezentării sfântului transformându-l într-un icon de user? Cetatea să fie cu cinci sau cu șapte turnuri? Cât de mult detaliu să aibă aripile sau coada acvilei? Eșarfa tricoloră cu deviza orașului este aproape tot timpul prea mică pentru a putea fi citită.
Chiar și redesenată, stema are detalii greu de deslușit la dimensiuni mici. Ce-ar fi dacă am reduce-o doar la portretul acvilei? Păstrăm o legătură cu tradiția, dar avem un simbol iconic, aplicabil în zilele noastre.
Vrem ca bustul acvilei să împrumute din stilul curbelor fontului Triumf, prezentat în primul episod al acestei serii.
Nu am uitat nici de primăriile de sector, "care acum, puteți uita..."
În sfârșit, hai să-l testăm pe Primărie!
Scormonind printre schițe am găsit și acest București alternativ, pentru critici:
În următorul episod începem să aplicăm identitatea în spațiul public.