Proiectul meu e România

“Este o formă de asumare individuală a fiecăruia dintre noi”, ne-a spus Dacian Cioloș cândva despre mesajul din titlu. Așa a fost și pentru noi proiectul de branding al Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate, pe scurt PLUS. Suntem mândri că am contribuit la dezvoltarea identității acestui partid, care ne-a convins prin calitatea oamenilor pe care i-am cunoscut. Timp de niște luni de zile, ne-am mobilizat ca voluntari în echipa de comunicare, pentru că am vrut să ne facem utili în spațiul public, și altfel decât ieșind în stradă. O experiență efervescentă.

Omul care ne-a cooptat în echipă a fost Oana Bogdan, căreia îi mulțumim pentru încredere și pentru toată energia cu care ne-a hrănit. Ne-am cunoscut cu ea într-o seară de primăvară din 2018, chiar înainte de Paște, în frumosul spațiu de la Circa 1703–3071. Voiam să știm cum ne putem implica în Platforma România 100, de care auzisem numai lucruri bune de la prieteni. De la prima întâlnire, Oana ne-a lăsat sentimentul că avem principii comune în meseriile noastre.

 
Hye+Oana.JPG
 

Am început să colaborăm mai activ spre finalul verii, când ni s-a cerut ajutorul pentru a standardiza comunicarea RO+. Practic, am preluat o identitate gata făcută și am încercat să îi facem niște reguli de aplicare ușor de înțeles de către cei care o utilizează zi de zi. Așa am văzut că putem reduce variantele de semnătură grafică la una singură, pentru a avea același logo peste tot, inclusiv pe buletinul de vot. Acest lockup simplificat al lui RO+ a avut puțin de trăit.

 
A, B, C: Logo-urile RO+ (Mișcarea România împreună), dezvoltate de Brandient.  D. Un lockup mai simplu propus de noi.

A, B, C: Logo-urile RO+ (Mișcarea România împreună), dezvoltate de Brandient.
D. Un lockup mai simplu propus de noi.

 

Viața politică din România este complicată. Înregistrarea formațiunii politice trena, așa că ne-am imaginat cum am rezolva noi brieful unui partid alternativ născut din RO100. L-am numit România Implicată sau ROI, un acronim cu înțelesul evident de familie de albine, dar și de grup de oameni activi. Pe unii i-ar fi putut duce gândul și la return on investment. Ne-ar fi plăcut și NOI, însă cuvântul era ocupat în registrul partidelor politice de ‘Partidul Noi, Getodacii’.

Simbolul a fost generat folosind algoritmul Phyllotaxis Spirals al lui Wolfram Alpha și reprezintă 100 de luminițe, o referință la protestele pentru justiție, dar și o poziționare de centru. Nu a văzut lumina zilei ☺.

 
ROI cu 100 sau cu 1000 de luminițe.

ROI cu 100 sau cu 1000 de luminițe.

ROI în peisajul competitiv.

ROI în peisajul competitiv.

 

În decembrie, când s-a finalizat înregistrarea noului PLUS, după un șir lung de opoziții, a trebuit să punem la punct identitatea pentru lansare în mare viteză, nu fără a cântări bine deciziile de design pe care le-am luat. Am pornit de la un logo făcut de George Russu, pe care l-am rafinat un pic, rămânând aproape de ideea inițială. 

 
 

Am optat pentru New Hero, un caracter de literă desenat de type foundry-ul Newlyn, care îl descrie ca fiind dedicat datoriei civice. L-am ales cu gândul că este potrivit pentru comunicare, dar și pentru particularitățile pe care le înfățișează în wordmark: un “p” optimist și mai decis, un “u” simplu și un “s” deschis. Proporția simbolului este mai degrabă de “+”, decât de cruce farmaceutică. Per ansamblu, am vrut ca logoul să arate curat, profesionist și modern. 

 
Lockup final și alte explorări cu potențial.

Lockup final și alte explorări cu potențial.

 

O decizie pe care am dezbătut-o intens a fost culoarea principală. Portocaliul era liber la momentul alegerii, chiar dacă eram conștienți că mai existau asocieri cu defunctul PDL, ceea ce inevitabil a atras niște comentarii. Am susținut încrezători culoarea, pentru că este în ton cu spiritul PLUS: caldă, energică, optimistă și de construcție. Când am început să dezvoltăm primele materiale, am extins paleta de culori a brandului, nu la întâmplare, ci inspirați de Matisse.

 
La Blouse Roumaine — H. Matisse

La Blouse Roumaine — H. Matisse

PLUS color palette.jpeg
Portocaliul este o culoare capabilă de emoție. Avem nevoie de multă emoție să schimbăm România.
— Alin Tămășan
 
PLUS omuleti.jpg

Am propus și un stil propriu de ilustrații, nevoie apărută în timp ce lucram la designul moțiunii programatice. Create pro bono de Anna Florea de la Rivulet, ilustrațiile sunt așa cum ne-ar plăcea să fie comunicarea publică, în general, pentru și despre oameni. Au fost primite cu entuziasm, botezate “omuleții PLUS” și de atunci folosite și răspândite în fel și chip, chiar și în meme-uri.

 

Ca în orice proiect, am urmărit ca totul să fie cât mai simplu. Doar că, de această dată, a fost o provocare să ținem sub control un brand care abia apăruse pe lume și reunea dintr-o dată mii de oameni cu idei. Am văzut o explozie de creativitate, tot felul de invenții și creații, chiar și logouri alternative, făcute pentru câte o postare. Uneori am fost nevoiți să fim și the bad guys, cei care spun “nu” sau “greșit” când ceva nu este bine. Am încercat să ținem brandul monolitic, pe cât posibil, să fie ușor de perceput.

În final, am adunat într-un ghid de identitate tot ceea ce am reușit să facem în timpul pe care ni l-am dedicat. Este un instrument de lucru util pentru o echipă atât de mare, probabil cel mai valoros lucru pe care l-am lăsat în urma noastră la PLUS. Am cuprins în el și reguli de bază, care țin de aplicarea logoului, și reguli mai “avansate”, cum este sistemul de comunicare online, unde am studiat toate tipurile de formate și ne-am imaginat diverse situații posibile de conținut. Cine are răbdarea și curiozitatea de a-l studia, poate accesa aici ghidul de identitate în întregime.

Am întrebat-o pe Oana dacă vrea să ne scrie câteva cuvinte despre cum a fost să colaborăm și am primit mai mult de câteva, pe care le redăm integral aici, pentru că înseamnă mult pentru noi:

“Laura și Alin sunt doi dintre acei oameni care m-au făcut să nu-mi pierd speranța cât timp m-am implicat în Platforma Romania 100 și apoi în nașterea extrem de dificilă a partidului PLUS. Nu am avut ocazia să povestesc câte piedici ni s-au pus, câte variante de partide am gândit și cât de mult a contat să-i avem pe Laura și Alin alături de noi. Cu ei am discutat despre valori, principii, concepte, ADN-ul unei organizații, service design, vocabular, imaginarul colectiv, artă, proporții și câte și mai câte. Într-o țară care pare uneori ruptă de restul lumii și în care informațiile ajung (prea) greu, Laura și Alin m-au uimit în permanență cu viziunea, talentul și profesionalismul lor, toate ancorate în ceea ce se întâmplă la nivel global. Le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru România și sper să pot colabora cu ei și în viitor, în proiecte interdisciplinare la nivel european.” — Oana Bogdan


Am rămas alături de PLUS și în negocierea identității pentru alianța cu USR din februarie 2019. Văzând cele două branduri împreună, am realizat din nou ce alegere bună a fost portocaliul. Le mulțumim și le urăm mult succes împreună.

 
USR PLUS.jpg