Ghișeul.ro și România modernă
Primele gânduri
Pe principiul că nu se justifică să comentezi, fără să încerci să faci tu mai bine, am participat la concursul de logo lansat recent de Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, care dorește să devină un marketplace al serviciilor publice din România.
Un motiv de a participa a fost impactul mare pe care îl poate avea acest serviciu, dacă ajunge să fie folosit de toți cetățenii. Am trecut peste neajunsuri, faptul că numele înseamnă exact ceea ce nu vrei de la o astfel de experiență sau faptul că problema este mult mai largă și poate ar trebui rezolvată arhitectura de identități a statului român, din care plata taxelor să fie o parte integrantă.
Un alt motiv a fost juriul, pe care de această dată l-am considerat capabil să evalueze niște propuneri de design. Pentru că ne pasă, în ciuda aversiunii față de concursuri și rezolvări superficiale ale unor probleme mari, am trimis propunerea și textul de 100 de cuvinte de mai jos:
G acvilă pentru Ghișeul.ro
Simbolul combină litera G cu un cap de acvilă. Acvila din stemă este aurie, culoare potrivită pentru plăți. Ideea de acvilă înseamnă agilitate, eficiență și România.
Numele este scris cu Alverata Informal, tip de literă romanic contemporan, o evoluție de la ceea ce folosesc astăzi instituțiile. Tipul de literă principal este Praxis Next, un sans construit pe aceleași proporții romane.
România modernă își acceptă însemnele, le simplifică și le folosește consistent. Când intră pe Ghișeul.ro, cetățeanul are încredere că interacționează cu statul român digitalizat, un stat de care poate să fie, în sfârșit, mândru.
Gânduri post-concurs
Dacă propunerea noastră a fost mai bună sau nu, lăsăm publicul să judece. Juriul a votat, iată cele 10 propuneri finaliste. Am învățat că România nu este și poate nici nu vrea să fie România modernă în care ne-ar plăcea nouă să trăim. Suntem prea obișnuiți cu lipstick on a pig. La mulți ani!